Jonáš Verner: Ostrava je asi první město, kde jsem poznal kulturní nádor

29. duben 2024

Jonáš Verner je hudebník, novinář a student scenáristiky. Pracoval například pro Red Bull, píše pro festival Jeden Svět i pro KVIFF ve Varech. Podílel se dokonce na pokračování videohry Kingdom Come, kde režíroval voiceovery. V kapele Branko's Bridge se stará o basu a klávesy. V Ostravě hrál naposledy v roce 2020 a tehdy vydávali s kapelou nové EP. Letošní koncert je přímo spojený s debutním albem Hobby Horse Cowboy. 

Jak bych to jenom… Jaký máš vztah k Ostravě? 

Města vnímám hodně přes kapelu a jaké tam jsou koncerty a jací tam jsou lidi a jestli se nám tam povedlo seznámit se s nějakým tím místním kulturním nádorem. V Ostravě to platí na 100 %. Je to asi první město, kde jsem takový kulturní nádor přes vás poznal. Navíc v Ostravě to vždycky stálo za to, takže se fakt hodně těším, jak to sobotu dopadne. 

Potom co odešel váš kytarista někdy na konci roku 2022 to s Brankoʼs vypadalo celkem bledě. Nebylo od vás nic slyšet, vidět, koncerty žádné. Co se stalo, že jste se najednou vrátili, vydali nové singly a zase se do toho pustil? 

Člověk nesmí věřit jenom tomu, co je na internetu. A na internetu o nás nebylo nic. Určitě jsme měli nějaké slabší chvilky. Začaly před tím, než odešel Kuba. Dlouhodobě jsme chtěli tvořit, ale zároveň jsme byli celkem zablokování. Sice jsme chrlili dost věcí, ale bylo těžké se rozhodnout, které použít. Navíc jsme si vytvořili tlak, že musíme pořád někde koncertovat. Nakonec padlo rozhodnutí, že dokud nevydáme VĚC, že naživo hrát nebudeme. A pak jsem odjel na půl roku na ERASMUS. Po mém návratu jsme se snažili tvořit, ale po vzájemné dohodě odešel Jakub. Absolutní deathblow, protože skončil zakládající člen, který se na zvuku nové tvorby hodně podílel. 

A použili jste ji nakonec?

Vlastně ani ne, velkou část jsme spíše hodili do šuplíku a nahráli ve většině případů nové věci.

Měli jste s deskou nějaké potíže? 

Tím, že odešla sólová kytara, vznikl prostor, který jsme museli vyplnit a zároveň jsme se nějak extra nesnažili znít jinak. Něco jsme zkusili a nefungovalo to, něco šlo. Navíc jsme – minimálně do podzimu – pořád studentská kapela, takže střídavě nebyl čas, docházely peníze atd…

Často vedeme s kámošema debaty, jak to je s kytarovou muzikou a jestli je pořád nějak zajímavá. U vás kytara tak nějak převládala, má to nějaký důvod? 

Já nevím, já na kytaru nehraju… Ale rozhodně zajímavá otázka. Jasně, je to typ kapel, ale myslím, že si nakonec vždycky musíš zvolit nějakou dominantu. Sice jsme kytarová kapela, ale už to tak úplně neberu, protože jsme tu desku nahrávali ve třech. Kytara už je tam vlastně rovnocenná k ostatním věcem. V tom vnímám rozdíl té nové desky oproti starým věcem. A proč dělat kytarovou hudbu… Pořád je to dost inkluzivní věc, žánr. Ten nástroj nemusíš úplně drhnout pořád, pořád trénovat (jako opravdoví hudebníci).  Potřebuješ na to jen trochu peněz na ty obscénně drahé blbosti, a pak už to prostě nějak jde.  

Dovezete do Ostravy i něco překvapivého?

Samozřejmě – zahrajeme celé nové album. Bude to navíc třetí koncert šňůry a budeme už snad rozehraní. Do setu chystáme hodit i ty starší rokenrolové fláky. Doporučuju přijít na koncert, protože deska vyjde oficiálně až 10. května a na Provozu ji uslyšíte s předstihem

txt: Jonáš Verner, Adam Tomáš